5 νόστιμες συνταγές σαλάτας με παντζάρι
Συνταγές
Το παντζάρι, με το πλούσιο χρώμα και τη γήινη γεύση του, είναι όχι μόνο οπτικά ελκυστικό αλλά και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Είτε ψητό, είτε βρασμένο, είτε τουρσί, το παντζάρι μπορεί να αναβαθμίσει μια απλή σαλάτα σε ένα υπέροχο πιάτο. Ακολουθούν πέντε νόστιμες συνταγές σαλάτας με παντζάρι που είναι εύκολες στην προετοιμασία.
1. Σαλάτα με ψητό παντζάρι και τυρί φέτα
Υλικά:
• 4 μέτρια παντζάρια, πλυμένα και κομμένα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
• 4 φλιτζάνια μικτών πράσινων φύλλων (ρόκα, σπανάκι ή λάχανο)
• 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένο
• 1/4 φλιτζάνι καρύδια, ψημένα
• Βαλσάμικο ντρέσινγκ για τη σάλτσα
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Τυλίξτε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όταν τα τρυπήσετε με πιρούνι. Αφήστε τα να κρυώσουν, στη συνέχεια καθαρίστε και κόψτε σε φέτες.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα μικτά πράσινα, τις φέτες παντζαριού, το τυρί φέτα και τα ψημένα καρύδια.
3. Ρίξτε το βαλσάμικο ντρέσινγκ και ανακατέψτε απαλά.
4. Σερβίρετε αμέσως.
2. Σαλάτα με παντζάρι και μήλο
Υλικά:
• 2 μέτρια παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε κύβους
• 1 μεγάλο μήλο, κομμένο σε κύβους (κατά προτίμηση ξινό)
• 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1/4 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένο
• 1/4 φλιτζάνι καρύδια, κομμένα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Χυμός 1 λεμονιού
• Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Οδηγίες:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα κομμένα παντζάρια, το μήλο, το κόκκινο κρεμμύδι, το τυρί φέτα και τα καρύδια.
2. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα και ανακατέψτε απαλά.
4. Σερβίρετε κρύα.
3. Σαλάτα με παντζάρι και φακές
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι βρασμένες φακές (πράσινες ή καφέ)
• 2 μέτρια παντζάρια, ψητά και κομμένα σε κύβους
• 1/2 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
• 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά μηλόξυδο
• Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Οδηγίες:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τις βρασμένες φακές, τα ψητά παντζάρια, τα ντοματίνια, το κόκκινο κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
2. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα και ανακατέψτε.
4. Αφήστε τη να καθίσει για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρετε, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.
4. Σαλάτα με παντζάρι και εσπεριδοειδή
Υλικά:
• 2 μέτρια παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε φέτες
• 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
• 1 γκρέιπφρουτ, κομμένο σε φέτες
• 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
• 1/4 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Χυμός 1 λεμονιού
• Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Οδηγίες:
1. Σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος, τοποθετήστε τις φέτες παντζαριού, τις φέτες πορτοκαλιού, τις φέτες γκρέιπφρουτ και το κόκκινο κρεμμύδι.
2. Πασπαλίστε με τυρί φέτα από πάνω.
3. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.
5. Σαλάτα με πικάντικο παντζάρι και ρεβίθια
Υλικά:
• 2 μέτρια παντζάρια, ψητά και κομμένα σε κύβους
• 1 κονσέρβα (15 oz) ρεβίθια, πλυμένα και στραγγισμένα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν (προαιρετικά)
• 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Χυμός 1 λάιμ
• Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
• Φρέσκος κόλιανδρος για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα κομμένα παντζάρια, τα ρεβίθια, το κύμινο, την πάπρικα, το καγιέν και το κόκκινο κρεμμύδι.
2. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τη σαλάτα και ανακατέψτε.
4. Γαρνίρετε με φρέσκο κόλιανδρο πριν σερβίρετε για μια πικάντικη και θρεπτική σαλάτα.
Αυτές οι πέντε συνταγές σαλάτας με παντζάρι είναι όχι μόνο υγιεινές αλλά και γεμάτες γεύσεις και χρώμα. Είτε προτιμάτε την κρεμώδη πλούσια γεύση του τυριού φέτα, την τραγανότητα των μήλων ή την πικάντικη γεύση των ρεβιθιών, υπάρχει μια σαλάτα παντζαριού εδώ για όλους. Απολαύστε αυτές τις σαλάτες ως συνοδευτικό πιάτο ή ως ελαφρύ κυρίως γεύμα, και αφήστε τις ζωντανές γεύσεις του παντζαριού να φωτίσουν τα γεύματά σας!