Η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες
Sex

Υπάρχουν αρκετά θέματα στο σεξ που προκαλούν άγχος ή απιβαρύνουν τη σχέση με τον σύντροφό σας. Προβληματισμοί για την σεξουαλική απόκριση, την επιθυμία, τον οργασμό ή τον πόνο, γνωστοί ιατρικά ως σεξουαλική δυσλειτουργία.
Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Mayoclinic, μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, και πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κάποια φάση της ζωής τους. Κάποιες έχουν δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και μπορεί να συμβεί μόνο σε συγκεκριμένα σεξουαλικά κομμάτια ή σε όλα.
Η διαταραχή οποιουδήποτε συστατικού μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία, τη διέγερση ή την ικανοποίηση, και η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει περισσότερες από μία προσεγγίσεις.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που βιώνετε:
Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Αυτή η πιο κοινή μορφή γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και την απροθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.
Διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης. Η επιθυμία σας για σεξ μπορεί να είναι ακέραια, αλλά έχετε δυσκολία στην διέγερση ή δεν μπορείτε να διεγερθείτε ή να διατηρήσετε τη διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Οργασμική διαταραχή. Έχετε δυσκολία στην επίτευξη οργασμού μετά από επαρκή σεξουαλική διέγερση και συνεχιζόμενη διέγερση.
Σεξουαλική διαταραχή πόνου. Έχετε πόνο που σχετίζεται με τη σεξουαλική διέγερση ή την επαφή με τον κόλπο.
Αιτίες
Τα σεξουαλικά προβλήματα συχνά αναπτύσσονται λόγω των ορμονών σας, ίσως μετά τη γέννηση ενός μωρού ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Σημαντικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία.
Παράγοντες — συχνά αλληλένδετοι — που συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσαρέσκεια ή δυσλειτουργία:
- Ιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, η νεφρική ανεπάρκεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι καρδιοπάθειες και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών, φαρμάκων για την πίεση, αντιισταμινικών και χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, μπορούν να μειώσουν την ερωτική σας επιθυμία και την ικανότητα του σώματός σας να βιώνει οργασμό.
- Ορμονικός.Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στους γεννητικούς ιστούς σας και στην σεξουαλική σας ανταπόκριση. Η μείωση των οιστρογόνων οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στην πυελική περιοχή, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη γεννητική αίσθηση, καθώς και την ανάγκη για περισσότερο χρόνο για να προκληθεί διέγερση και να επιτευχθεί οργασμός.
- Η κολπική επένδυση γίνεται επίσης πιο λεπτή και λιγότερο ελαστική, ιδιαίτερα αν δεν είστε σε σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνη συνουσία. Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται επίσης όταν τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται.
- Τα επίπεδα των ορμονών του σώματός σας αλλάζουν επίσης μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα και να επηρεάσει την επιθυμία σας για σεξ.
- Ψυχολογικά και κοινωνικά. Το άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως μπορεί να συμβεί και με μακροχρόνιο άγχος και ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης. Οι ανησυχίες της εγκυμοσύνης και οι απαιτήσεις του να είσαι νέα μητέρα μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
- Οι μακροχρόνιες συγκρούσεις με τον σύντροφό σας — σχετικά με το σεξ ή άλλες πτυχές της σχέσης σας — μπορούν επίσης να μειώσουν την σεξουαλική σας ανταπόκριση. Πολιτισμικά και θρησκευτικά ζητήματα καθώς και προβλήματα με την εικόνα του σώματος μπορεί επίσης να συμβάλλουν.
Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας:
Κατάθλιψη ή άγχος
- Νόσος της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων
- Νευρολογικές καταστάσεις, όπως ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού ή η πολλαπλή σκλήρυνση.
- Γυναικολογικές καταστάσεις, όπως η ατροφία του αιδοίου και του κόλπου, οι λοιμώξεις ή ο λειχήνας σκληρώσεως.
- Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος.
- Συναισθηματικό ή ψυχολογικό άγχος, ιδιαίτερα σε σχέση με τη σχέση σας με τον σύντροφό σας.
- Μια ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης