ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πιο ωφέλιμο από το μέλι: Δύο κουταλάκια την ημέρα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Η γύρη των μελισσών είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο διατροφικό συστατικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, λιπίδια, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό την καθιστά ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες. Συλλέγεται από τις μέλισσες από διάφορα φυτά και στη συνέχεια υποβάλλεται σε διαδικασία αναερόβιας ζύμωσης στις κυψέλες, μετατρέποντάς την σε σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τα έντομα.

Οφέλη της Γύρης Μελισσών για την υγεία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Nutrients επισημαίνει την σημαντική επίδραση της γύρης στην υγεία, καθώς μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιοαγγειακά προβλήματα. Περιέχει μέχρι και 32 αμινοξέα και μια ποικιλία βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των Β, C και Ε, καθώς και σημαντικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Η γύρη των μελισσών διαθέτει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της και τα οφέλη της για το πεπτικό σύστημα την καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Αξιοσημείωτο είναι ότι 100 g γύρης περιέχουν έως και 20 g πρωτεΐνης, κάτι που είναι σημαντικό σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Διατροφής.

Πώς να Καταναλώσετε Γύρη Μελισσών

Η γύρη μπορεί να αγοραστεί από καταστήματα υγιεινής διατροφής ή διαδικτυακά και συνιστάται να καταναλώνεται τακτικά, ξεκινώντας με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα για να απολαύσετε πλήρως τα οφέλη της. Έχει μια χαρακτηριστική γήινη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή να προστεθεί σε ζεστό νερό, smoothies ή γιαούρτι. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σε 2-4 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως.

Η ενσωμάτωσή της στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, ειδικά σε περιόδους που το σώμα σας εκτίθεται σε πολλούς αρνητικούς παράγοντες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άτομα με αλλεργίες σε γύρη ή μέλι θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν την κατανάλωση.

Related

Σπονδυλοαρθρίτιδα: Ένα αυτοάνοσο που δεν μπορεί εύκολα να διαγνωστεί

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί γιατί η πάθηση αναπτύσσεται αργά και δεν υπάρχει ειδικό τεστ που να είναι οριστικό, πέρα απο την παρουσία του αντιγόνου HLA-B27 που πολλές φορές η απουσία του δεν αποκλείει την πάθηση.

Άνοια: Τα συμπτώματα και τα αίτια

Η άνοια (Dementia) είναι μια σύνθετη και προοδευτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συμπτωμάτων που οδηγούν σε σημαντική εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.