ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποια σνακ και πατατάκια θα απαγορευτούν στην ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο του 2026

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει έναν νέο κανονισμό που ανατρέπει τις γεύσεις πολλών σνακ και πατατακίων. Οι αρωματικές ύλες καπνού, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα — μια πρακτική που έχει μακρά ιστορία στη συντήρηση τροφίμων όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά — θα απαγορευτούν όπως αναφέρει δημοσίευμα του Cibum. Αυτές οι ουσίες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για να προσδώσουν καπνιστή γεύση σε διάφορα τρόφιμα, όπως σούπες, σάλτσες, ποτά, πατατάκια, σνακ, βρώσιμα παγάκια και γλυκίσματα.

Αν και οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική δράση όπως το παραδοσιακό κάπνισμα, προσθέτουν μια χαρακτηριστική καπνιστή γεύση σε προϊόντα, όπως τα πατατάκια με γεύση καπνιστού μπέικον. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε την ασφάλεια οκτώ αρωματικών υλών καπνού που χρησιμοποιούνται στην αγορά της ΕΕ, με την άδεια τους να ανανεώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει την έγκριση αυτών των οκτώ αρωματικών ουσιών σημαίνει ότι, μετά την ολοκλήρωση των μεταβατικών περιόδων, δεν θα επιτρέπεται η χρήση τους στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό συνεπάγεται ότι όλα τα αρώματα καπνιστού που είναι επί του παρόντος επιτρεπτά θα καταργηθούν σταδιακά.

Η απαγόρευση αυτή βασίζεται σε μια αξιολόγηση κινδύνου από την EFSA, η οποία διαπίστωσε γονιδιοτοξικές ανησυχίες για όλες τις οκτώ αρωματικές ύλες καπνού. Η γονιδιοτοξικότητα αναφέρεται στην ικανότητα μιας χημικής ουσίας να προκαλεί ζημιά στο γενετικό υλικό των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και κληρονομικών ασθενειών.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/2067, που αφορά την αφαίρεση των αρωμάτων καπνιστού SF-001 έως SF-010 από τον κατάλογο των αρωμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1321/2013.

Μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Ιουλίου 2029 έχει χορηγηθεί για τη χρήση αρωμάτων καπνιστού σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως:

• Τυριά και τυροκομικά προϊόντα
• Κρέας και προϊόντα κρέατος
• Ψάρια και μεταποιημένα προϊόντα ψαριών, συμπεριλαμβανομένων μαλακίων και καρκινοειδών
• Αυγοτάραχο

Για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως σνακ και σούπες, η μεταβατική περίοδος ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2026. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν απαγορεύονται όλα τα καπνιστά προϊόντα. Αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους καπνίσματος δεν θα επηρεαστούν από αυτή τη νομοθεσία. Η παραδοσιακή μέθοδος καπνίσματος όχι μόνο ενισχύει τη γεύση των τροφίμων, αλλά συμβάλλει και στη φυσική τους συντήρηση.

Η ΕΕ έχει ετοιμάσει μια γραφική παρουσίαση που απεικονίζει τη διαδικασία της σταδιακής κατάργησης των αρωμάτων καπνιστού, προκειμένου να ενημερώσει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο μέλλον.

Related

Σπονδυλοαρθρίτιδα: Ένα αυτοάνοσο που δεν μπορεί εύκολα να διαγνωστεί

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί γιατί η πάθηση αναπτύσσεται αργά και δεν υπάρχει ειδικό τεστ που να είναι οριστικό, πέρα απο την παρουσία του αντιγόνου HLA-B27 που πολλές φορές η απουσία του δεν αποκλείει την πάθηση.

Άνοια: Τα συμπτώματα και τα αίτια

Η άνοια (Dementia) είναι μια σύνθετη και προοδευτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συμπτωμάτων που οδηγούν σε σημαντική εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.