Ποιο είναι το κατάλληλο φρούτο για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη;
Health

Μπορεί να έχετε ακούσει για την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά εδώ είναι μια γρήγορη ανακεφαλαίωση: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά των σακχάρων από το αίμα στα κύτταρά σας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Στην περίπτωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα κύτταρά σας δεν ανταποκρίνονται καλά σε αυτήν την ορμόνη, οπότε το πάγκρεας αντιδρά παράγοντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη. Πολλοί άνθρωποι με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία ή καταστάσεις όπως το πολυκυστικό σύνδρομο των ωοθηκών (PCOS) μπορεί να δυσκολεύονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τελικά, αν η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αρκετή για να μεταφέρει τα σάκχαρα στα κύτταρά σας για ενέργεια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για άλλες υγειονομικές επιπλοκές όπως καρδιοπάθειες και απώλεια όρασης.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προληφθεί και να διαχειριστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, ένας εκ των οποίων είναι μέσω της διατροφής. Μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να φάτε τρόφιμα με ζάχαρη όπως τα φρούτα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο φρούτο για να βοηθήσει με την αντίσταση στην ινσουλίνη σύμφωνα με δημοσίευμα του Eating Well και της διατροφολόγου Emily Lachtrupp;
Χαρακτηριστικά του κατάλληλου φρούτου
• Φυτικές ίνες: Επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, προλαμβάνοντας τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση στο Journal of Functional Foods έδειξε ότι οι φυτικές ίνες βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
• Αντιοξειδωτικά: Συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη του διαβήτη, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτη στο περιοδικό Antioxidants διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών είχαν χαμηλότερα ποσοστά προδιαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ποιο φρούτο είναι το καλύτερο;
Ορισμένα φρούτα έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Το φρούτο που ξεχωρίζει είναι το αχλάδι, πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μετα-ανάλυση στο περιοδικό Food & Function έδειξε ότι η κατανάλωση αχλαδιών και μήλων μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 18%. Επιπλέον, ανασκόπηση στο BMC Complementary Medicine & Therapies αποκάλυψε ότι τα αχλάδια διαθέτουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, βοηθώντας στην πρόληψη της απορρόφησης υδατανθράκων και αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Άλλα φρούτα που μπορείτε να επιλέξετε
• Μήλα. Θυμάστε τη μελέτη του 2017 στο Food & Function που αναφέραμε; Διαπίστωσε ότι εκτός από τα αχλάδια, η κατανάλωση μήλων θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.
• Μούρα. Είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και αντιοξειδωτικών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Food & Function διαπίστωσε ότι τα μούρα βελτίωσαν τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη, μαζί με δείκτες για άλλες επιπλοκές στην υγεία που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως οι καρδιοπάθειες.
• Εσπεριδοειδή. Μια μελέτη του 2021 στο Trends in Food Science & Technology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών, ειδικά μακροπρόθεσμα, βελτίωσε τα επίπεδα νηστείας ινσουλίνης, έναν δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε θετικές αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου και σε μείωση της φλεγμονής.
Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει διαγνωστεί με διαβήτη, είναι απαραίτητο να τηρεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού σχετικά με τις ποσότητες και τα είδη φρούτων που μπορεί να καταναλώνει.