ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τσεκ-Απ: Ποιες Εξετάσεις χρειάζεται να κάνετε σε κάθε ηλικία

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Από τα 20 μέχρι τα 50 και άνω, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε την υγεία σας. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος της υγείας είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Σε μια εποχή που οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία εξελίσσονται, η πρόληψη παραμένει ο μόνος τρόπος για να κατανοήσετε την κατάσταση της υγείας σας και να δράσετε πριν να είναι αργά.

Η Σημασία της Πρόληψης

Η πρόληψη είναι κρίσιμη για την υγεία μας, καθώς πολλές ασθένειες μπορούν να προληφθούν ή να διαγνωστούν νωρίς, όταν είναι πιο θεραπεύσιμες. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, αποφεύγουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, παρόλο που αυτές μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα πριν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

Καρδιοαγγειακές Παθήσεις: Ο Κύριος Κίνδυνος

Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, που περιλαμβάνουν διαταραχές της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, και υπέρταση. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 70 ετών.

Εξετάσεις Ανά Ηλικία

Στα 20

  • Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης: Ανιχνεύει την υπέρταση, σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
  • Έλεγχος Χοληστερόλης: Επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 χρόνια αν είναι φυσιολογικά.
  • Τεστ Παπανικολάου και αυτοέλεγχος στους μαστούς, με προαιρετική την κλινική εξέταση αν διαπιστωθεί κάτι, αλλιώς οι μαστογραφίες αρχίζουν απο την ηλικία των 40 (εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό).
  • Οι άντρες αρχίζουν τον έλεγχο των όρχεων, με προληπτικό έλεγχο ρουτίνας εαν υπάρχει κίνδυνος και το PSA απο τα 40.
  • Επιπλέον, είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος του δέρματος (ελιές, δερματικές αλλαγές και η ετήσια επίσκεψη σε δερματολόγο εαν υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή άλλος παράγοντας κινδύνου), καθώς και η ψυχική υγεία και η οδοντιατρική φροντίδα (ούλα, δόντια και παθήσεις του στόματος).

Στα 30

Συνεχίζονται οι εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη, προστίθεται στα 35 ο έλεγχος γλυκόζης (προδιαβήτης ή διαβήτης) που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο και η οφθαλμολογική εξέταση (κάθε 2-4 χρόνια εαν δεν υπάρχει πρόβλημα όρασης).

Εαν φοράτε γυαλιά/φακούς επαφής ή έχετε οικογενειακό ιστορικό για γλαύκωμα ή διαβήτη, ετησίως.

Στα 40

Εδώ αρχίζουν οι πιο ενδελεχείς εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και οι εξετάσεις για την καρδιακή υγεία. Είναι επίσης η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.

Επίσης όλα όσα αναφέρθηκαν για τις γυναίκες και άντρες πιο πάνω (Τεστ Παπανικολάου και έλεγχος των όρχεων).
Εξετάσεις για το ασβέστιο στη στεφανιαία αρτηρία, για άτομα με υψηλό κίνδυνο.

Στα 50

Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν έλεγχο οστικής πυκνότητας, ενώ οι άνδρες ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη. Ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου γίνεται μέσω κολονοσκόπησης και αφορά όλους.

Μετά τα 65

Οι εξετάσεις γίνονται πιο συχνές, με ετήσιο ή διετή έλεγχο για την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, και τη γλυκόζη. Επίσης, γίνεται έλεγχος για γνωστικής εξασθένησης και κινδύνους πτώσης και αδυναμίας.

Συνεχίζονται όλες οι υπόλοιπες και βασικές εξετάσεις (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, γλυκόζη, ψυχική υγεία, νεφρική λειτουργία, καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος πνεύμονα κλπ).

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του προστάτη συνεχίζεται εώς τα 70, εκτός αν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί.

Συμπέρασμα

Η προληπτική ιατρική είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες. Η τακτική παρακολούθηση της υγείας μας μπορεί να σώσει ζωές και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις εξετάσεις που χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας και να συνεργάζεσαι με τον γιατρό σας για την καλύτερη δυνατή φροντίδα της υγείας σας.

Related