Πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε τα ρούχα χωρίς να τα πλύνετε;
Living
Πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε πιτζάμες, τζιν και άλλα ρούχα χωρίς να τα πλύνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς;
Ο αριθμός που είναι κατάλληλος να φορέσουμε ρούχα χωρίς να τα πλύνουμε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, φαίνεται συχνά να βασίζεται περισσότερο στην ανατροφή ενός ατόμου παρά σε επαγγελματικές συμβουλές.
Η χρήστης του TikTok, Allison Delperdang, προκάλεσε έναν έντονο διαδικτυακό διάλογο όταν ανάρτησε ένα βίντεο στις 10 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι φοράει τις ίδιες πιτζάμες πολλές φορές.
Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε ξανά τα ρούχα σας.
«Όταν ήμουν μικρή, οι γονείς μου πάντα μας έκαναν να φοράμε τις πιτζάμες για πολλές νύχτες συνεχόμενα, γιατί δεν ήταν βρώμικες, και το κάνω ακόμα και τώρα ως ενήλικας», είπε. «Πρέπει να ξέρω αν, σαν ενήλικες, το κάνουμε ακόμα αυτό ή αν κάνω τις πιτζάμες βρώμικες κάθε βράδυ;»
Η απάντηση — για τις πιτζάμες καθώς και για άλλα ρούχα — εξαρτάται τεχνικά από προσωπικούς παράγοντες όπως το επίπεδο εφίδρωσης και τον τρόπο ζωής, αν και για πολλούς ανθρώπους, άλλοι, παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο, λένε οι ειδικοί.»
«Οι πεποιθήσεις μας για την υγιεινή των ρούχων είναι κυρίως «κοινωνικές και πολιτισμικές», είπε ο Δρ. Anthony Rossi, βοηθός δερματολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Οι άνθρωποι τείνουν να πλένονται υπερβολικά και να υπερβάλλουν με την υγιεινή τους, επειδή ειδικά στην Αμερική, έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα όλη την ώρα».
Η επαναχρησιμοποίηση των ίδιων ρούχων — ιδιαίτερα για συνεχόμενες ημέρες — «συνδέεται με την αποφυγή της εξάντλησης από τις αποφάσεις, επομένως το να φοράμε τα ίδια ρούχα χωρίς να τα πλένουμε συνεπάγεται σε λιγότερες αποφάσεις και λιγότερο άγχος κάθε πρωί», είπε η Manal Mohammed, ανώτερη λέκτορας Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο.
«Το να μην ξέρετε πότε να πλύνετε τα ρούχα σας μπορεί να έχει συνέπειες και στις δύο άκρες του φάσματος. Το να τα πλένετε πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα ή λοιμώξεις, ενώ το να τα πλένετε πολύ συχνά μπορεί να βλάψει τα ρούχα σας. Το δεύτερο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιττό πλύσιμο ρούχων και περιττή χρήση πόρων όπως το νερό και τα απορρυπαντικά.
Ακολουθούν μερικές κατευθυντήριες αρχές για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πότε ένα ρούχο μπορεί να φορεθεί ξανά χωρίς πλύσιμο και πότε είναι η ώρα να το βάλτε στον κάδο για πλύσιμο.»
Ο παγκόσμιος κανόνας: Τι πρέπει να πλένετε
Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε ξανά τα ρούχα σας, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά είδη που πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση: εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, κολάν και αθλητικά ρούχα. Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για οποιαδήποτε άλλα ρούχα με λεκέδες, ιδρώτα, οσμή ή ορατή βρωμιά, είπε η Mohammed.
Αυτά τα είδη ρούχων βρίσκονται «σε μέρη του σώματός μας που έχουν φυσικά πολλά βακτήρια, όπως το μικροβίωμα μας και βακτήρια», είπε ο Rossi. «Και μετά από τις καθημερινές δραστηριότητες, ιδρώνουμε. Αυτό δημιουργεί υγρασία και ένα περιβάλλον όπου αυτά τα βακτήρια μπορούν να υπεραναπτυχθούν.»
Η υπερανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, μύκητες και άλλα δερματικά προβλήματα, πρόσθεσε.»
«Εκτός από τα βακτήρια από τον ιδρώτα, τα ρούχα που φοριούνται σε γυμναστήρια ή αθλητικούς χώρους μπορεί να έρθουν σε επαφή με βακτήρια όπως το Staphylococcus aureus, τα οποία προκαλούν λοιμώξεις που είναι κοινές σε κοινοτικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να γίνουν σοβαρές αν εισέλθουν στους εσωτερικούς ιστούς ή στην κυκλοφορία του αίματος.
Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να αφήσουν τα ρούχα γυμναστικής τους να στεγνώσουν στον αέρα ή σε στεγνωτήριο, με σκοπό να τα κάνουν ασφαλή για να τα φορέσουν ξανά την επόμενη μέρα. Αλλά αυτή η προσέγγιση επιδεινώνει την κατάσταση, είπε ο Rossi.
«Η θερμότητα θα κάνει τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Δεν είναι αρκετά ζεστό για να τα αποστειρώσει», είπε. «Είναι πραγματικά το πλύσιμο με σαπούνι και νερό (που χρειάζεστε) — και με ζεστό νερό, ειδικά, γιατί αυτό θα βοηθήσει να φύγει η βρωμιά και το σμήγμα και να απαλλαγείτε πραγματικά από τα βακτήρια.»
Όσον αφορά το γιατί δεν πρέπει να ξαναφορέσετε κάλτσες χωρίς πρώτα να τις πλύνετε, «οι μυκητιασικές λοιμώξεις στα πόδια και τα δάχτυλα είναι πραγματικά γνωστό», είπε ο δερματολόγος Δρ. Jeremy Fenton, ιατρικός διευθυντής της Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη και κλινικός δάσκαλος δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital. «Το εσωτερικό των παπουτσιών μας είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητών. Είναι ζεστό, υγρό και σκοτεινό.»
Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να πλένετε τα παπούτσια σας ή τουλάχιστον τα πέλματά τους σε πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά το μήνα, είπε ο Rossi.»
Ρούχα που μπορείτε να ξαναφορέσετε
Για τις πιτζάμες, τα ρούχα που φοράμε εκτός σπιτιού, τα τζιν και άλλα ρούχα, το πόσες φορές μπορείτε να τα φορέσετε χωρίς να τα πλύνετε βασίζεται στις ίδιες αρχές που ισχύουν για τα εσώρουχα ή τα αθλητικά ρούχα.
«Όσον αφορά τα παντελόνια και τα πουκάμισα, νομίζω ότι είναι θέμα άνεσης και πόσο ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Rossi. «Πολλοί άνθρωποι φορούν φανελάκια. Το φανελάκι θα πρέπει να πλένεται, ενώ το πάνω πουκάμισο δεν χρειάζεται πραγματικά να πλυθεί.»
Αν δεν φοράτε εσώρουχα, πρέπει να πλύνετε τα ρούχα σας πριν τα ξαναφορέσετε, καθώς ήρθαν σε επαφή με τα γεννητικά σας όργανα, είπε ο Rossi.»
«Αν συνήθως κάνετε ντους πριν πάτε για ύπνο, φοράτε εσώρουχα και ιδρώνετε ελάχιστα ή καθόλου όταν φοράτε πιτζάμες, θα μπορούσατε να τις φορέσετε για μια εβδομάδα χωρίς να τις πλύνετε, είπαν οι ειδικοί. Αλλά αν δεν κάνετε αυτά τα πράγματα, θα χρειαστεί να τις πλύνετε κάθε φορά.
Τα εξωτερικά ρούχα — όπως παλτό ή μπουφάν — συνήθως δεν χρειάζεται να πλένονται περισσότερο από μία φορά το μήνα, καθώς δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας, είπε ο Rossi. «Αν το φοράτε κάθε μέρα, πιθανώς (να το πλένετε) κάθε δύο εβδομάδες», πρότεινε.
Το αν και πόσο συχνά να πλένετε τα τζιν μπορεί να είναι ένα καυτό θέμα, καθώς πολλοί άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν την ακεραιότητα του υφάσματος, το οποίο συνήθως είναι πιο σφιχτό και ανθεκτικό από άλλα. Αν τα τζιν δεν είναι ιδρωμένα, βρώμικα ή λεκιασμένα, δεν χρειάζεται να πλένονται συχνά, είπε ο Rossi. «Προσωπικά, δεν πλένω τα τζιν μου», πρόσθεσε.
Η Mohammed συνέστησε να πλένετε τα τζιν κάθε μήνα, αλλά παραδέχτηκε ότι εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας.
«Αν κάποιος μου έλεγε ότι φοράει τα τζιν του για μήνες χωρίς να τα πλένει και δεν είχε κανένα πρόβλημα με το δέρμα του ή με οσμές, δεν θα έβλεπα κανένα πρόβλημα», είπε ο Fenton.»
«Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν σκέφτεστε αν πρέπει να φορέσετε κάτι ξανά χωρίς να το πλύνετε είναι οι εξής: Μυρίζει; Έχω κάποια δερματική πάθηση, όπως έκζεμα, εξάνθημα ή βλάβη στο δέρμα; Είναι ορατά βρώμικο; Είναι ιδρωμένο; Φόρεσα εσώρουχα με αυτό;
«Το κύριο σημείο είναι ότι η απάντηση θα είναι πολύ μεταβλητή», είπε ο Fenton.»