12 σημάδια ότι έχετε μεγαλώσει από ναρκισσιστές γονείς
Health

Η ανατροφή από ναρκισσιστές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συναισθηματική σας ευημερία ως παιδί και να διαμορφώσει τη συμπεριφορά σας στην ενηλικίωση. Η αναγνώριση των σημείων που δείχνουν ότι έχετε μεγαλώσει από ναρκισσιστές, όπως το να έχετε συναισθηματικά μη διαθέσιμους, παραμελητικούς και κακοποιητικούς γονείς, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την επίδραση τους.
Τα παιδιά των ναρκισσιστών συνήθως προσπαθούν αλλά αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες των γονιών τους, οδηγώντας τα να πιστεύουν ότι η αγάπη των γονιών τους είναι υπό όρους, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα αυτοεκτίμησης, άγχους, κατάθλιψης και κακών σχέσεων που τα ακολουθούν στην ενηλικίωση.
Χαρακτηριστικά ενός Ναρκισσιστικού Γονέα
Οι ναρκισσιστικοί γονείς είναι συχνά συναισθηματικά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, κρατώντας τα σε αδύνατες και συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες. Αυτοί με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (ΝΔΠ) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και αμυντικοί. Τείνουν να λείπει η αυτογνωσία και η ενσυναίσθηση για τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους. Οι ναρκισσιστικοί γονείς περιγράφονται συχνά ως απρόβλεπτοι, ή “θερμοί και ψυχροί”, κάνοντάς τους δύσκολους να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι κοινή και μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά που διαρκούν στην ενηλικίωση.
Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή τείνουν να επενδύουν πολύ ενέργεια και προσπάθεια για να διατηρήσουν τη φήμη τους και να φαίνονται φυσιολογικοί, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναγνωρίσετε τη ΝΔΠ στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Οι γονείς με ΝΔΠ τείνουν να είναι ικανοί στο να χρησιμοποιούν ναρκισσιστικές φράσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα με τρόπους που κάνουν τα παιδιά τους να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και την αντίληψή τους, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως αγαπητούς και ανήσυχους γονείς.
Ακολουθούν 12 σημάδια ότι μεγαλώσατε από έναν ναρκισσιστή:
Η αγάπη τους για εσάς ήταν υπό όρους
Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ότι μεγαλώσατε από ναρκισσιστές είναι το να νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν και ότι αυτό ήταν δικό σας λάθος επειδή κάνατε ή δεν κάνατε κάτι σωστά. Αυτό ονομάζεται “υπό όρους αγάπη” επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να τη λάβετε. Η υπό όρους αγάπη είναι κοινή σε κακοποιητικά σπίτια και έχει καταστροφικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στα παιδιά.
Όταν ο γονέας είναι ναρκισσιστής, οι προϋποθέσεις για την αγάπη συνήθως περιστρέφονται γύρω από τις συναισθηματικές ανάγκες και την αυτοεκτίμηση του γονέα. Όταν το παιδί κάνει τον γονέα να νιώθει καλά για τον εαυτό του, σημαντικό ή ιδιαίτερο, οι ναρκισσιστικοί γονείς συχνά δείχνουν αγάπη και στοργή προς το παιδί τους. Όταν ο γονέας νιώθει άσχημα για τον εαυτό του ή το παιδί αποτυγχάνει με κάποιον τρόπο, ο γονέας μπορεί να τους αγνοήσει και να τους δώσει σιωπηλή μεταχείριση, να είναι σκληρός μαζί τους ή να γίνει ακόμη και κακοποιητικός.
Ηταν πάντα όλα για αυτούς
Οι άνθρωποι με ΝΔΠ έχουν έναν τρόπο να κάνουν πάντα μια κατάσταση να αφορά αυτούς. Η τάση τους να την κάνουν όλα για αυτούς μπορεί να σήμαινε ότι νιώθατε ότι δεν σας άκουγαν, δεν σας έβλεπαν και ήσασταν αόρατοι μεγαλώνοντας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια στιγμών που θα έπρεπε να αφορούν εσάς (π.χ. τα γενέθλιά σας, η αποφοίτησή σας, κ.λπ.), ο γονέας σας μπορεί να βρήκε έναν τρόπο να γίνει το κέντρο προσοχής.
‘Δεδομένου ότι οι ναρκισσιστές λειτουργούν με έναν τρόπο “όλα για μένα”, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Συνεχίζουν να είναι εγωιστές και αναμένουν από άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, να τους εξυπηρετούν. Έτσι, όταν το παιδί τα πηγαίνει καλά, παίρνουν τα εύσημα και καυχιούνται για το παιδί, και όταν το παιδί δυσκολεύεται, κατηγορούν το παιδί ή άλλους γι’ αυτό. Είναι ελεγκτικοί και εύκολα προκαλούν ενοχές στα παιδιά τους. Τείνουν να μην προσφέρουν πολλή συναισθηματική υποστήριξη και επιβεβαίωση, και το παιδί μαθαίνει γρήγορα ότι οι στόχοι του γονέα είναι σημαντικοί ενώ οι δικοί του στόχοι δεν είναι. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή ο γονέας ζει τη ζωή του μέσω του παιδιού και των επιτευγμάτων του.’
Δεν ξέρατε τι ήταν πραγματικό και τι φανταστικό
Ένα άλλο σημάδι ότι μεγαλώσατε από ναρκισσιστές είναι η εμπειρία αυτοαμφιβολίας. Οι ναρκισσιστές είναι συχνά ικανοί στο να παίζουν παιχνίδια, που είναι η κακοποιητική τακτική της στρέβλωσης και παραμόρφωσης της αλήθειας με τρόπους που μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αμφιβάλλει και να αμφισβητεί την πραγματικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί τα παιδιά να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και την πραγματικότητά τους, κάνοντάς τους να αναρωτιούνται αν φαντάζονται πράγματα ή αν τρελαίνονται.
Δεν σας επιτρεπόταν να δηλώσετε τα συναισθήματά σας ή τις ανάγκες σας
Αν νιώθατε ότι δεν ήταν εντάξει να πείτε στον γονέα σας πώς νιώθατε ή τι χρειαζόσασταν μεγαλώνοντας, μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο γονέας σας έχει ΝΔΠ. Τα παιδιά των ναρκισσιστών μαθαίνουν νωρίς ότι τα πράγματα που νιώθουν, θέλουν και χρειάζονται δεν έχουν σημασία για τους γονείς τους και μαθαίνουν να τα κρατούν για τον εαυτό τους.
Μερικές φορές, τα παιδιά που μεγαλώνουν από ναρκισσιστές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν πώς νιώθουν, καθώς έχουν συνηθίσει να καταπιέζουν αυτά τα εσωτερικά συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί στην ενηλικίωση, προκαλώντας τους να νιώθουν αβέβαιοι για το ποιοι είναι, τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει, ή να έχουν δυσκολία να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.
Γίνατε μάρτυρας των θυμάτων τους
Οι ναρκισσιστές δεν έχουν την ικανότητα να έχουν υγιείς, αμοιβαίες σχέσεις όπου προσέχουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Γι’ αυτό οι περισσότεροι ναρκισσιστές έχουν ένα μοτίβο ανθυγιεινών ή επιφανειακών σχέσεων. Οι σοβαροί ναρκισσιστές συχνά έχουν μια μακρά λίστα ανθρώπων που χρησιμοποιούν και στη συνέχεια απορρίπτουν.
Ανησυχούσατε (πολύ) για το να τους δυσαρεστήσετε
Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να θέλει να ευχαριστήσει τον γονέα του, αλλά αν είχατε έναν ναρκισσιστικό γονέα, μπορεί να ζούσατε με τον φόβο να τους δυσαρεστήσετε. Συχνά, αυτός ο φόβος προέρχεται από το να βλέπετε τι συνέβη σε άλλους που τους ενόχλησαν ή από την προσωπική σας εμπειρία. Πολλά παιδιά γονιών με ΝΔΠ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να ευχαριστήσουν τους γονείς τους με περιορισμένη επιτυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή ό,τι χρειάζεται για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους μια μέρα μπορεί να αλλάξει την επόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά ζουν σε κατάσταση συνεχούς άγχους και φόβου. Οι τιμωρίες που λαμβάνατε μπορεί επίσης να διέφεραν ευρέως ανάλογα με τη διάθεση του γονέα σας, αφήνοντάς σας να μαντεύετε συνεχώς.
Η φήμη τους ήταν η ευθύνη σας
Επειδή οι ναρκισσιστές εξαρτώνται τόσο από την επιβεβαίωση, την αναγνώριση και τον θαυμασμό των άλλων, τα παιδιά τους αναμένονται να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν μια τέλεια εμφάνιση. Όπως σημειώνει η Δρ. Κάμπελ, “το παιδί μπορεί να γίνει μια επέκταση του εγώ των ναρκισσιστικών γονέων”, που συχνά περιλαμβάνει τη βοήθεια του γονέα να διατηρήσει μια συγκεκριμένη εικόνα ή φήμη.
Περίμεναν να συμφωνείτε πάντα μαζί τους
Δεδομένου ότι οι ναρκισσιστές έχουν πολύ ευαίσθητους εγωισμούς, η ύπαρξη διαφορετικής γνώμης, πίστης ή ιδέας μπορεί να θεωρηθεί απειλή. Τα παιδιά των ναρκισσιστών συχνά αρνούνται το δικαίωμα να έχουν τα δικά τους συναισθήματα ή να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Για παράδειγμα, αν ο γονέας σας μισούσε κάποιον, μπορεί να αναμενόταν να μισείτε και εσείς αυτόν τον άνθρωπο. Αν είχαν μια γνώμη, περίμεναν να την επιβεβαιώσετε. Σε περιόδους που δεν το κάνατε, μπορεί να πληρώσατε το τίμημα. Ο γονέας σας μπορεί να έγινε ψυχρός, σκληρός ή κακοποιητικός απέναντί σας επειδή διαφωνήσατε μαζί τους.
Ήταν ζεστοί και κρύοι
Οι ναρκισσιστές είναι συχνά ικανοί να προσελκύουν ανθρώπους όσο και να τους απομακρύνουν. Η “αγάπη που βομβαρδίζει” είναι ένας από τους κοινούς όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους τρόπους με τους οποίους κάποιος με ΝΔΠ προσελκύει ανθρώπους κοντά τους και περιλαμβάνει την επίδειξη πολλής στοργής, φροντίδας και ανησυχίας για ένα άτομο ώστε να πλησιάσει.
Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά δεν διαρκεί και συνήθως τελειώνει είτε με ξέσπασμα θυμού είτε με άλλη μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Αν είχατε έναν γονέα με ΝΔΠ, πιθανότατα έχετε βιώσει και την αγάπη που βομβαρδίζει και την συναισθηματική παραμέληση που ακολούθησε. Αυτό μπορεί να σας μπέρδεψε ως παιδί, κάνοντάς σας να νιώθετε ότι αν “απλώς προσπαθούσατε περισσότερο” θα σας συμπεριφέρονταν καλύτερα.
Δεν έκαναν κανένα λάθος
Στον πυρήνα της ΝΔΠ υπάρχει μια βαθιά αίσθηση ντροπής και ανεπάρκειας, και τα περισσότερα από τα συμπτώματα της διαταραχής λειτουργούν για να προστατεύσουν το άτομο από αυτό. Αυτό περιλαμβάνει τις αμυντικές τους τακτικές, όπως η κατηγορία άλλων ανθρώπων, η οργή, η άρνηση των λαθών τους και η ανάγκη να διατηρούν μια τέλεια εμφάνιση. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ναρκισσιστικοί γονείς δεν θα παραδεχτούν ότι έκαναν κάτι λάθος ή δεν θα αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους ως γονείς. Αν είχατε έναν ναρκισσιστικό γονέα, μπορεί να έχετε κατηγορηθεί για πολλά πράγματα που δεν ήταν πραγματικά δικό σας λάθος. Αν ποτέ προσπαθήσατε να αντιμετωπίσετε τον γονέα σας για τους τρόπους που σας κακοποίησε, πιθανότατα δεν λάβατε την συγγνώμη που θέλατε από αυτούς.
Νιώθατε ότι υπήρχαν διαφορετικές “εκδόσεις” τους
Οι άνθρωποι με ΝΔΠ έχουν βαθιές φοβίες που προσπαθούν να καταπραΰνουν πιάνοντας και διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη έλεγχο σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν ήσασταν στο σπίτι μπορεί να είχατε δει μια “έκδοση” τους που ήταν πολύ αυστηρή και αντεπίθετη προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο και τη συμμόρφωση πάνω σας. Δεδομένου ότι οι ενήλικες γενικά περιφρονούν αυτή τη συμπεριφορά, όταν ήσασταν δημόσια πιθανότατα είδατε μια διαφορετική “έκδοση” που ήταν πιο προσανατολισμένη στο να φαίνεται ως προσεκτικός και αγαπητός γονέας για να διατηρήσει τις υψηλές απόψεις άλλων ενηλίκων.
Συχνά νιώθετε άγχος και εγρήγορση για τις διάθεση των άλλων
Η παρακολούθηση δραστικών αλλαγών στα συναισθήματα και τις διαθέσεις, το να σας λένε ότι είστε άμεσα υπεύθυνοι για αυτές τις αλλαγές διάθεσης και τις αρνητικές συνέπειες για τις αλλαγές διάθεσης τους, και η πλοήγηση σε διαφορετικές “εκδόσεις” ενός φροντιστή είναι αγχωτική για ένα παιδί. Όλη αυτή η συναισθηματική παρακολούθηση και εργασία συχνά οδηγεί σε αίσθημα άγχους ως ενήλικας και σε υπερβολική ευαισθησία στις αλλαγές διάθεσης των άλλων στις σχέσεις.
Επιπτώσεις του να έχετε μεγαλώσει από ναρκισσιστές
Οι επιπτώσεις του να έχετε μεγαλώσει από έναν ναρκισσιστικό γονέα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόσο σοβαρή ήταν η ΝΔΠ, πόσο χρόνο περάσατε με αυτόν τον γονέα και ποιες άλλες υποστηρίξεις είχατε στη ζωή σας. Όσο πιο σοβαρός ήταν ο ναρκισσισμός του γονέα σας, τόσο περισσότερο χρόνο περάσατε μαζί τους και όσο λιγότερη υποστήριξη είχατε, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσετε μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά υπήρξαν θύματα κακοποίησης από τον γονέα τους με ΝΔΠ και μπορεί να έχουν αναπτύξει συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD).
Η ανατροφή από ναρκισσιστές μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικά από τα παρακάτω ζητήματα:
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση, ντροπή ή ανασφάλειες: Οι γονείς με ΝΔΠ μπορεί να ντροπιάζουν ή να κοροϊδεύουν τα παιδιά τους, οδηγώντας τα να είναι ανασφαλή στην ενηλικίωση
• Προβλήματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις: Τα μυστικά, οι ανασφάλειες και τα συναισθήματα γίνονται όπλα από τους γονείς με ΝΔΠ και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα εμπιστοσύνης.
• Υψηλά επίπεδα αυτοαμφιβολίας: Οι ναρκισσιστικές τακτικές χειραγώγησης και οι εκρήξεις οργής προκαλούν στους ανθρώπους να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους.
• Ανάγκη για επιβεβαίωση από άλλους: Τα παιδιά μαθαίνουν από τις συμπεριφορές των γονιών τους, συμπεριλαμβανομένων των ναρκισσιστών που χρειάζονται ναρκισσιστική προμήθεια, οπότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε εθισμένοι στην έγκριση.
• Κωδικοποιημένα ή φροντιστικά μοτίβα στις σχέσεις: Τα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των γονιών με ΝΔΠ γίνονται ευθύνη του παιδιού τους.
• Τάσεις τελειομανίας ή αυτοκαταστροφής: Οι γονείς με ΝΔΠ έχουν αδύνατα πρότυπα που τα παιδιά τους εσωτερικεύουν ή επαναστατούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τελειομανία ή παρορμητικότητα αργότερα στη ζωή.
• Δυσκολία να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας: Τα παιδιά γονιών με ΝΔΠ συχνά τιμωρούνται ή ντρέπονται για την αυτοεκπλήρωση τους.
• Δυσκολία στην αναγνώριση ή έκφραση συναισθημάτων: Τα παιδιά των ναρκισσιστικών γονέων μαθαίνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, τις επιθυμίες ή τις ανάγκες τους.
• Δυσκολία να είναι ανεξάρτητα από τους γονείς: Οι γονείς με ΝΔΠ συχνά εργάζονται σκληρά για να κρατήσουν τα παιδιά τους εξαρτημένα από αυτούς.
• Αίσθηση ότι δεν αναπτύξατε μια ισχυρή ταυτότητα: Η κανονική ανάπτυξη ταυτότητας δεν συμβαίνει σε κακοποιητικά σπίτια.
• Κακές ή τοξικές ενήλικες σχέσεις: Οι οικογένειες προέλευσης γίνονται το μοντέλο για τις ενήλικες σχέσεις, και αναπτύσσονται προβλήματα προσκόλλησης όταν υπάρχει παιδικό τραύμα.
• Συμπτώματα ψυχικής υγείας ή διαταραχής χρήσης ουσιών: Υπάρχουν αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκύπτουν από την κακοποίηση, την παραμέληση και τα κακά οικογενειακά περιβάλλοντα.
Πώς μπορούν να θεραπευτούν τα παιδιά των Ναρκισσιστικών Γονέων
Ενώ η ανατροφή από έναν ναρκισσιστή επηρεάζει θεμελιωδώς κάθε τομέα της ζωής σας, υπάρχουν τρόποι να προχωρήσετε και να θεραπευθείτε. Οι περισσότερες πτυχές της θεραπείας επικεντρώνονται σε αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, καθώς συνήθως υπάρχει πολύ λίγος χώρος για να αλλάξετε έναν ναρκισσιστή ή τη σχέση σας με αυτόν. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είστε μόνο υπεύθυνοι για το μισό της σχέσης και ότι εκεί πρέπει να εστιάσετε τη θεραπεία σας.
Συμβουλές θεραπείας για τα παιδιά των ναρκισσιστών:
• Θέστε όρια: Όταν θέτετε όρια με έναν ναρκισσιστή, καθορίζετε ποια θα είναι η αντίδρασή σας σε συγκεκριμένες ακατάλληλες συμπεριφορές που μπορεί να επιλέξουν να κάνουν. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αυτές τις συμπεριφορές, αλλά αυτό σας προστατεύει από το να αποδεχτείτε βλαβερές συμπεριφορές.
• Μάθετε για τον ναρκισσισμό: Όσο περισσότερο κατανοείτε τον ναρκισσισμό και τις επιπτώσεις του, τόσο καλύτερα θα είστε σε θέση να κατανοήσετε την εμπειρία σας και να τοποθετήσετε με ακρίβεια την ευθύνη για διάφορα πράγματα που συνέβησαν στη διάρκεια της ζωής σας.
• Εργαστείτε προς την αποδοχή: Η φύση της ΝΔΠ, με την πίστη ότι είστε πραγματικά ανώτεροι από τους άλλους και ποτέ δεν φταίνε, σημαίνει συχνά ότι οι ναρκισσιστές δεν κάνουν τη θεραπευτική εργασία που απαιτείται για να κάνουν ουσιαστική αλλαγή. Η αποδοχή ότι αυτό είναι ποιοι είναι μπορεί να σας εξοικονομήσει τόση συναισθηματική εργασία, θλίψη και απογοήτευση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θυμηθείτε ότι τα βλαβερά πράγματα που σας λένε είναι μέρος της διαταραχής τους και δεν είναι απαραίτητα αλήθεια για εσάς.
• Δώστε προτεραιότητα στη δική σας συναισθηματική ευημερία: Η ανατροφή από έναν ναρκισσιστή σημαίνει ότι πιθανώς σας διδάχτηκε ότι η συναισθηματική ευημερία τους ήταν πιο σημαντική από τη δική σας. Πιθανώς δεν υπάρχει ποσότητα επαίνων, παρηγοριάς ή προσοχής που θα είναι ποτέ αρκετή – εστιάστε στο να συνδεθείτε μαζί τους με τρόπους που σας φαίνονται γνήσιοι, ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι για τους τρόπους που εμφανιστήκατε σε αυτήν τη δύσκολη σχέση.
• Προσδιορίστε και στηριχθείτε σε αυτούς που σας στηρίζουν: Η ύπαρξη ενός ναρκισσιστή ως φροντιστή είναι πολύ δύσκολη επειδή επηρεάζει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο γενικά. Η ύπαρξη αξιόπιστων φίλων, άλλων οικογενειών και υποστηρίξεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεμπλέξετε τις στρεβλωμένες απόψεις του ναρκισσιστή από την πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για την αναδόμηση της αυτοπεποίθησής σας.
• Εργαστείτε για να ρυθμίσετε τον εαυτό σας: Οι αλληλεπιδράσεις με έναν ναρκισσιστή είναι συχνά πολύ αγχωτικές. Η εργασία για την αυτορύθμιση σας ενώ αλληλεπιδράτε με αυτό το άτομο μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να φροντίσετε τη δική σας συναισθηματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει σε αυτούς να επιλέξουν έναν νέο στόχο που θα τους δώσει την αντίδραση που αναζητούν όταν πιέζουν τα συναισθηματικά κουμπιά των άλλων.
• Γνωρίστε τα όριά σας: Μερικές φορές η παραμονή σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστικό άτομο απλώς δεν είναι εφικτή. Ο καθορισμός και η κατανόηση των ορίων και των συνολικών περιορισμών σας για τη σχέση θα σας βοηθήσουν να δομήσετε τη σχέση με έναν τρόπο που είναι υγιής για εσάς – είτε αυτό σημαίνει να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο και να αποσυνδεθείτε από τη συμπεριφορά τους, να περιορίσετε τις αλληλεπιδράσεις ή να επιλέξετε την αποξένωση.
• Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να πενθήσει: Όλα τα παιδιά αξίζουν να έχουν φροντιστές που είναι συναισθηματικά ασφαλείς και εστιάζουν στο να βοηθήσουν να δώσουν στο παιδί τους τα πράγματα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Πιθανώς θα χρειαστείτε χρόνο για να πενθήσετε τον γονέα που αξίζατε και δεν πήρατε, ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να προχωρήσετε με αυτή τη σχέση.
Πώς να σπάσετε τον κύκλο του ναρκισσισμού όταν γίνετε γονέας
Είναι φυσικό ότι η ανατροφή που μεγαλώσατε θα επηρεάσει πιθανώς τους τρόπους που θα εμφανιστείτε ως γονέας, ακόμη και αν ο γονέας σας δεν ήταν ο πιο υγιής γονέας. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται αγχωτικό να το σκεφτείτε, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε τον κύκλο της ναρκισσιστικής ανατροφής ώστε να μην μεταδοθεί στα παιδιά σας.
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι πρώτα να προστατεύσετε το παιδί σας τώρα με όποιους τρόπους χρειάζεται καθώς αλληλεπιδρά με τον ναρκισσιστικό γονέα σας για να αποτρέψετε ζημιά από το να μεταφερθεί απευθείας στο παιδί σας. Το επόμενο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι εργάζεστε για να θεραπεύσετε τις επιπτώσεις στην παιδική σας ηλικία, την αυτοεκτίμησή σας, και να εξετάσετε οποιουσδήποτε τρόπους που η ανατροφή που λάβατε επηρεάζει αρνητικά τη δική σας ανατροφή. Αυτό είναι συχνά καλύτερο να γίνει με έναν θεραπευτή που μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσω διαφορετικών παραμέτρων.
Πότε και πώς μπορεί να Βοηθήσει ένας θεραπευτής
Για να ανακάμψετε από την ναρκισσιστική κακοποίηση, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία σύμβουλο. Η ατομική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για εκείνους που μόλις αρχίζουν τη διαδικασία θεραπείας, αλλά η ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να σας προσφέρει τη δυνατότητα να συνδεθείτε με ανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες. Αν ο γονέας σας έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις τους και είναι πρόθυμοι να εργαστούν για τη σχέση τους μαζί σας, η οικογενειακή θεραπεία θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή.
Όταν βρίσκεστε στη διαδικασία εύρεσης του σωστού θεραπευτή, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε κάποιον που έχει εμπειρία στη θεραπεία τραυμάτων και είναι γνώστης της ΝΔΠ.Με τη θεραπεία, είναι συχνά δυνατό να θεραπευτείτε από την ναρκισσιστική κακοποίηση και να μάθετε τρόπους να προχωρήσετε με τη ζωή σας.
Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει κάποιον που ανακάμπτει από το σύνδρομο ναρκισσιστικής κακοποίησης με:
• Να εντοπίσει παλιές μηχανισμούς αντιμετώπισης που μπορεί να παρεμβαίνουν στις υγιείς σχέσεις τώρα και καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης
• Να σας διδάξει πώς να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ υγιών και ακατάλληλων σχέσεων
• Να σας διδάξει να επικοινωνείτε με αυτοπεποίθηση, να θέτετε όρια και να αποφεύγετε να επαναλαμβάνετε τοξικά μοτίβα που παρατηρήσατε και βιώσατε ως παιδί
• Να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και να μάθετε να παίρνετε αποφάσεις ανεξάρτητα και να αμφιβάλλετε λιγότερο για τον εαυτό σας
• Να επιλύσετε ντροπή, πληγές προσκόλλησης και ανασφάλειες που προκύπτουν από βλαβερές ή κακοποιητικές σχέσεις με τον γονέα σας
• Να προσδιορίσετε τρόπους να θέσετε όρια με τον γονέα σας για να μειώσετε την αρνητική επίδραση που έχουν σε εσάς και στη ζωή σας ως ενήλικας