ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιατρική φύση: Οι θεραπευτικές μέθοδοι των ζώων

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Τα ζώα, που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική όπως οι άνθρωποι, αναπτύσσουν μοναδικές στρατηγικές για να διατηρούν την υγεία τους. Οι σύγχρονοι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν την επίδραση της φύσης στην ιατρική επιστήμη. Ο Jaap de Roode, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, στο βιβλίο του “Doctors By Nature”, παραθέτει πολλές περιπτώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούν φυσικές ουσίες για να προστατευτούν από ασθένειες. Από τους πίθηκους μέχρι τις μέλισσες, η φύση προσφέρει παραδείγματα «αυτοθεραπείας» που μπορεί να είναι χρήσιμα και για τους ανθρώπους.

Σπουργίτια και Σπίνοι: Χρήση Αποτσίγαρων

Στην Πόλη του Μεξικού, τα σπουργίτια και οι σπίνοι έχουν προσαρμοστεί στο ανθρώπινο περιβάλλον με εντυπωσιακό τρόπο. Συλλέγουν αποτσίγαρα και τα χρησιμοποιούν στις φωλιές τους για να απομακρύνουν παράσιτα, όπως τσιμπούρια και ψείρες, από τους νεοσσούς τους. Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα αποτσίγαρα χρησίμευαν μόνο ως μονωτικό υλικό, αλλά ανακάλυψαν ότι η νικοτίνη έχει αντιπαρασιτική δράση, κάνοντάς τα ουσιαστικά φάρμακο για τους απογόνους τους.

Πίθηκοι και Φυτά

Οι πίθηκοι δείχνουν επίσης εξαιρετική γνώση των φυτών που τους βοηθούν να παραμείνουν υγιείς. Πολλά είδη πρωτευόντων καταναλώνουν πικρά φυτά για να καταπολεμήσουν εντερικά σκουλήκια και λοιμώξεις. Για παράδειγμα, ένας χιμπατζής παρατηρήθηκε να τρώει πικρά φύλλα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της διάρροιας και των παρασίτων.

Πεταλούδες Μονάρχη

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη αφορά τις πεταλούδες μονάρχη. Οι κάμπιες τους καταναλώνουν συγκεκριμένα φυτά, όπως το milkweed, που περιέχουν καρδενολίδες, οι οποίες καταπολεμούν τα παράσιτα. Οι κάμπιες που τρώνε αυτό το φυτό έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το παράσιτο ophryocystis elektroscirrha, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι θηλυκές πεταλούδες προτιμούν να τοποθετούν τα αυγά τους σε φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι τα μικρά τους.

Αγελάδες και Διατροφική Σοφία

Τα οικόσιτα ζώα διαθέτουν επίσης «διατροφική σοφία». Τα μολυσμένα από σκουλήκια ζώα αναζητούν θάμνους πλούσιους σε τανίνες, οι οποίες μπορούν να σκοτώσουν τα σκουλήκια. Η βιολογική αγρότισσα Rosamund Young έχει παρατηρήσει ότι οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής αναζητούν φλοιούς ή μπουμπούκια ιτιάς, πηγή σαλικυλικού οξέος, που έχει τροποποιηθεί για την παραγωγή ασπιρίνης.

Μέλισσες και Απολύμανση

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη, μια ρητινώδη ουσία που συλλέγουν από φυτά, για να προστατεύσουν τις κυψέλες τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Όταν οι κυψέλες μολύνονται, οι μέλισσες συλλέγουν περισσότερη πρόπολη για να ενισχύσουν την προστασία τους, καθώς αυτή έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Η Σοφία της Φύσης

Η παρατήρηση αυτών των συμπεριφορών από τα ζώα μας διδάσκει ότι η φύση έχει πολλές απαντήσεις για τη θεραπεία ασθενειών και την προστασία από παράσιτα. Τα ζώα δεν είναι απλώς θύματα ασθενειών, αλλά χρησιμοποιούν τα φυσικά υλικά του περιβάλλοντός τους για να αυτοθεραπευτούν. Ο Jaap de Roode υπογραμμίζει ότι η ιατρική γνώση μας ίσως έχει τις ρίζες της στη μίμηση των ζώων. Σήμερα, οι επιστήμονες μελετούν αυτές τις φυσικές πρακτικές για να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για ανθρώπινες ασθένειες και να καταπολεμήσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αυτό το πεδίο έρευνας ανοίγει νέους δρόμους για τη φαρμακευτική και την ιατρική επιστήμη, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να μάθουμε από τη φύση και να ενσωματώσουμε τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει τα ζώα εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Related