Το τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού
Health
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association,η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Τα λιπαρά ψάρια μπορεί να μην ακούγονται ελκυστικά, αλλά η έρευνα σχετικά με τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα θαλασσινά επιβεβαιώνει την υγειονομική αξία της κατανάλωσης ψαριού,ιδιαίτερα του λιπαρού είδους, μερικές φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με μια νέα οδηγία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).
Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία επιστημονική δήλωση σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριού, η AHA ενίσχυσε την συμβουλή της την Πέμπτη με μια οδηγία που προτείνει ένα έως δύο γεύματα μη τηγανητού ψαριού ή θαλασσινών την εβδομάδα για καλύτερη καρδιοαγγειακή υγεία,ειδικά όταν το ψάρι αντικαθιστά λιγότερο υγιεινές τροφές.
«Η ποσότητα της έρευνας και της επιστήμης έχει αυξηθεί τόσο πολύ από την τελευταία οδηγία που ήταν καιρός να εκδώσουμε μια νέα δήλωση για τα ευεργετικά αποτελέσματα των θαλασσινών στην πρόληψη όχι μόνο της καρδιοπάθειας, αλλά και του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανεπάρκειας, του ξαφνικού καρδιακού θανάτου και της συμφορητικής καρδιοπάθειας», δήλωσε ο Έρικ Ριμ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και πρόεδρος της ομάδας που έγραψε την οδηγία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.
Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη από την κατανάλωση ψαριού, η AHA προτείνει την κατανάλωση δύο μερίδων μη τηγανητού ψαριού, ή περίπου 3/4 φλιτζανιού φιλεταρισμένου ψαριού, κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι τυπικά καταναλώνουν οι Αμερικανοί: Το 2012, η μέση κατανάλωση θαλασσινών ήταν 1,3 μερίδες την εβδομάδα,ελαφρώς αυξημένη από 1,1 μερίδες την εβδομάδα το 1999.
Η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας κάθε εβδομάδα μπορεί να είναι καλύτερη για την καρδιοαγγειακή υγεία από την πλήρη έλλειψη ψαριού, ειδικά αν αντικαθιστά τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με την οδηγία.
«Αν έχετε μια όχι και τόσο υγιεινή διατροφή και δεν τρώτε θαλασσινά, μπορείτε να έχετε σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας αντικαθιστώντας το ψάρι με ένα προϊόν ζωικής προέλευσης υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως μπέικον ή λουκάνικο ή σαλάμι», δήλωσε η Τζο Άν Κάρσον, διαιτολόγος και καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern στο Ντάλας.
Η Κάρσον, η οποία δεν συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα της οδηγίας υποδηλώνουν ότι οι χορτοφάγοι, άτομα που δεν τρώνε κρέας ή ψάρι,θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνουν ψαροφάγοι, δηλαδή άτομα που τρώνε ψάρι αλλά όχι κρέας.
«Περισσότεροι χορτοφάγοι προσθέτουν ψάρι στη διατροφή τους, και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει όφελος σε αυτό», είπε.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά ωφελούν την καρδιά με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ανώμαλων καρδιακών ρυθμών που μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνικό θάνατο, της μείωσης των επιπέδων τριγλυκεριδίων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης λιπαρών καταθέσεων που φράζουν τις αρτηρίες.
«Τα ωμέγα-3 εισέρχονται στις κυτταρικές μεμβράνες, κάτι που είναι σημαντικό για την επικοινωνία μέσα και έξω από τα κύτταρα: Η επικοινωνία των κυττάρων είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς», δήλωσε ο Ριμ.
Η οδηγία ανέφερε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση ψαριών με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων σολομού, σκουμπριού, ρέγγας, πέστροφας, σαρδέλας και τόνου αλμπακόρ. Άλλοι τύποι ψαριών και θαλασσινών, όπως ο μπακαλιάρος και οι γαρίδες, περιέχουν επίσης ωμέγα-3, αλλά όχι σε τόσο υψηλές ποσότητες.
Το κλειδί είναι να τρώτε διάφορους τύπους ψαριών και να τα καταναλώνετε τακτικά, δήλωσε ο Ριμ.
«Είναι σημαντικό να βρείτε μια ποικιλία ψαριών που σας αρέσουν, ώστε να μην τρώτε απλώς δύο μερίδες την εβδομάδα του ίδιου ψαριού και να το βαρεθείτε μετά από έναν μήνα και να σταματήσετε να το τρώτε», είπε.
Η οδηγία σημείωσε ότι ορισμένοι τύποι ψαριών, όπως ο καρχαρίας και ο ξιφίας, περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και να εμποδίσει τη γνωστική ανάπτυξη σε μικρά παιδιά. Αλλά για όλες τις άλλες ομάδες ανθρώπων, τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριού υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων για την υγεία από τον υδράργυρο, δήλωσε ο Ριμ.
«Για τους ενήλικες που τρώνε μία ή δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, τα οφέλη του ψαριού είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον πενήντα φορές περισσότερα από οποιαδήποτε ανησυχία για άλλες ενώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο ψάρι», είπε.
Η οδηγία σημείωσε επίσης ότι καθώς η εκτροφή ψαριών αναπτύσσεται παγκοσμίως, η παραγωγή θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι οι φάρμες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ότι τα εκτρεφόμενα ψάρια περιέχουν επίπεδα ωμέγα-3 παρόμοια με αυτά των άγριων ψαριών. Ορισμένοι τύποι εκτρεφόμενου σολομού και πέστροφας έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3, ανέφερε η οδηγία.
«Η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ καλύτερη συνολικά για το περιβάλλον από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην παρακολούθηση της επίδρασης των εκτρεφόμενων ψαριών, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ένα βιώσιμο αποτύπωμα άνθρακα», δήλωσε ο Ριμ.