ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατάθλιψη: Αίτια και προσεγγίσεις

Γυναίκα

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονα αισθήματα λύπης, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα ήταν ευχάριστες, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές ύπνου και όρεξης, καθώς και δυσκολία στη συγκέντρωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται από αυτοκτονικές σκέψεις, γεγονός που την καθιστά μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Τα Αίτια της Κατάθλιψης

Η αιτιολογία της κατάθλιψης είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει βιολογικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες:

1.Γενετική προδιάθεση: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

2. Νευροχημικές ανισορροπίες: Οι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, και οι ανισορροπίες τους σχετίζονται με την εμφάνιση της διαταραχής.

3. Χρόνιο στρες και τραυματικές εμπειρίες: Οι δυσκολίες στη ζωή, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η οικονομική ανασφάλεια ή η παιδική κακοποίηση, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

4. Ορμονικοί και σωματικοί παράγοντες: Διαταραχές του θυρεοειδούς, φλεγμονώδεις καταστάσεις και ορμονικές αλλαγές (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση) μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Επίμονη θλίψη ή ευερεθιστότητα
• Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
• Διαταραχές ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία)
• Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος
• Κόπωση και έλλειψη ενέργειας
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Αισθήματα αναξιότητας και ενοχής
• Αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας

Η διάγνωση βασίζεται στα διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 ή του ICD-11 και απαιτεί τη συνεχή παρουσία συμπτωμάτων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η θεραπεία της κατάθλιψης εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, το ιστορικό του ατόμου και την ανταπόκριση σε προηγούμενες θεραπείες. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και νεότερες παρεμβάσεις, όπως η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS) και η θεραπεία με κεταμίνη.

1.Φαρμακοθεραπεία
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRIs, SNRIs, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αναστολείς ΜΑΟ) αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα φάρμακα ή βιώνει ανεπιθύμητες ενέργειες.

2. Ψυχοθεραπεία
Οι γνωσιακές-συμπεριφορικές θεραπείες (CBT) και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη διαχείριση της κατάθλιψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αναγνωρίσουν και να τροποποιήσουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές.

3. rTMS – Επαναλαμβανόμενη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση
Η rTMS είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάθεσης. Έχει εγκριθεί ως θεραπεία για την ανθεκτική κατάθλιψη και παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα:

• Είναι ασφαλής και δεν απαιτεί αναισθησία
• Έχει ελάχιστες παρενέργειες σε σύγκριση με τα φάρμακα
• Μπορεί να προσφέρει διαρκή βελτίωση μετά από έναν κύκλο συνεδριών

Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την προσέγγιση.

4. Θεραπεία με Κεταμίνη

Η κεταμίνη, ένα αναισθητικό που δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA, έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης. Μπορεί να επιφέρει ταχεία ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τις αυτοκτονικές σκέψεις, ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της θεραπείας με κεταμίνη είναι:

• Γρήγορη έναρξη δράσης (μέσα σε ώρες ή ημέρες)
• Βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη
• Ενίσχυση της νευροπλαστικότητας, επιτρέποντας μακροχρόνια οφέλη

Ωστόσο, η χρήση της κεταμίνης πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση λόγω πιθανών παρενεργειών, όπως προσωρινή αποπροσωποποίηση και ελαφράς έντασης ψυχοδυναμικά φαινόμενα.

Συμπέρασμα

Η κατάθλιψη παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, αλλά η πρόοδος στη θεραπευτική προσέγγιση προσφέρει νέες ελπίδες για τους ασθενείς. Η rTMS και η κεταμίνη αποτελούν καινοτόμες λύσεις, ειδικά για την ανθεκτική κατάθλιψη, προσφέροντας επιλογές πέρα από τη συμβατική φαρμακοθεραπεία. Με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους και να βρουν ξανά τη χαρά στην καθημερινότητά τους.

 

Δρ. Γιώργος Μικελλίδης MD, PhD, FRCPsych,
CCT (UK) Ψυχίατρος


Διευθυντής στο Κέντρο Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης ,Cyprus rTMS
Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Related

Κατανοώντας την τεστοστερόνη: Η κύρια ανδρική ορμόνη που υπάρχει και στις γυναίκες

Αυτή η ισχυρή ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, επηρεάζοντας τα πάντα, από τη σωματική υγεία μέχρι την ψυχική ευημερία.

Εμμηνόπαυση: Η ρίζα βαλεριάνας θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση βιώνουν μια σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ορμονών που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο τους. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν η βαλεριάνα αποτελεί μια φυσική λύση που θα επιλύσει το πρόβλημα.