ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πότε πρέπει ένα παιδί να πάει στον διαιτολόγο;

Παιδί

Οι ανησυχίες των γονιών σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους είναι συχνές και αυτό τους οδηγεί στο να αναζητήσουν βοήθεια από έναν διαιτολόγο. Όμως, είναι αυτή η κίνηση πάντα απαραίτητη;

Στο παρελθόν, οι γονείς συνήθως απευθύνονταν σε διαιτολόγο μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα παχυσαρκίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Το πρώτο βήμα για τη διατροφική υγεία του παιδιού είναι η σωστή διατροφική παιδεία στο σπίτι. Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους, επομένως είναι ζωτικής σημασίας η οικογένεια να δίνει το σωστό παράδειγμα καταναλώνοντας θρεπτικά και ποιοτικά τρόφιμα. Είναι εξίσου σημαντικό όλη η οικογένεια να συμμετέχει σε κοινά οικογενειακά γεύματα ή μεσημεριανού ή/και βραδινού γεύματος καθώς αυτό ενισχύει τη θετική σχέση με το φαγητό και δυναμώνει τους δεσμούς της οικογένειας.

Η διατροφική παιδεία δεν αφορά μόνο την πρόληψη της παχυσαρκίας, αλλά και τη μείωση του κινδύνου για διατροφικές διαταραχές, καθώς και χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε διαιτολόγο;

Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν προκύπτουν καταστάσεις που απαιτούν εξειδικευμένη προσέγγιση, όπως:

• Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος: Αν το παιδί έχει δυσκολία να πάρει βάρος, ένας διαιτολόγος μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα και να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.

• Αλλεργίες ή δυσανεξίες: Σε περιπτώσεις αλλεργιών (π.χ. στη γλουτένη ή στη λακτόζη), ο διαιτολόγος βοηθά να σχεδιαστεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες.

• Χρόνιες παθήσεις: Παιδιά με καταστάσεις όπως διαβήτης, υπέρταση ή καρδιαγγειακά προβλήματα χρειάζονται ειδική διατροφή.

• Παχυσαρκία: Όταν υπάρχει ανάγκη για μείωση βάρους, ο διαιτολόγος παρέχει στρατηγικές που εστιάζουν σε υγιεινές αλλαγές και όχι σε στερητικές δίαιτες.

• Επιλεκτική διατροφή: Παιδιά που καταναλώνουν περιορισμένα τρόφιμα ή αρνούνται να δοκιμάσουν νέα, μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για να διευρύνουν τις διατροφικές τους επιλογές.

• Καλύτερη οργάνωση γευμάτων: Ειδικά για πολυάσχολες οικογένειες, ο διαιτολόγος μπορεί να προτείνει εύκολες και θρεπτικές επιλογές γευμάτων.

Η σημασία της μακροχρόνιας σχέσης με τον διαιτολόγο

Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο δεν είναι λύση μιας επίσκεψης.

Η μακροχρόνια παρακολούθηση:

• Βοηθά στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών.
• Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού στη διαχείριση της διατροφής του.
• Δημιουργεί μια θετική σχέση με το φαγητό, αποφεύγοντας ακραίες δίαιτες.

Εξίσου σημαντικές συμβουλές για τους γονείς για να υπάρχει μια υγιή σχέση παιδιού – διατροφής είναι να:

1.Αποφύγετε την πίεση και την αρνητική κριτική: Το βάρος ή η διατροφική συμπεριφορά ενός παιδιού δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αντικείμενο πίεσης ή επίκρισης, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

2. Εστιάστε σε θετικά πρότυπα: Συζητήστε για τη διατροφή με θετικό τρόπο, χωρίς να εστιάζετε μόνο σε "τι πρέπει να αποφεύγεται".

3. Εντάξτε τα παιδιά στη διαδικασία: Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην επιλογή και την προετοιμασία του φαγητού. Έτσι, μαθαίνουν για τη διατροφή μέσα από τη διασκέδαση.

4. Επενδύστε στη φυσική δραστηριότητα: Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι, τον αθλητισμό ή ακόμα και την απλή βόλτα ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας.

Με τη συνεργασία γονέων και ειδικών, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή, χτίζοντας παράλληλα μια θετική σχέση με το φαγητό και το σώμα τους.

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

CHANGE EAT NICOSIA
99266001

Related

Τα στάδια της παιδικής ηλικίας

Η παιδική ηλικία είναι ένα μοναδικό ταξίδι γεμάτο από διάφορα στάδια, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακά ορόσημα, συναισθηματική ανάπτυξη και αλλαγές.