Δεν λείπουν από κανένα ντουλάπι αλλά θρέφουν τα καρκινικά κύτταρα
Health
![](https://www.well.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/332/images/b_siropifrouktozis.jpg)
Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση φρουκτόζης και HFCS (φρουκτόζη από σιρόπι καλαμποκιού) έχει αυξηθεί σημαντικά.
Η HFCS βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η κανονική λευκή ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ και γλυκά, αλλά και σε ενεργειακά ποτά. Αυτά τα προϊόντα είναι πλέον παντού διαθέσιμα και ανά πάσα στιγμή.
Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα βήματα για να διασπάσει τη φρουκτόζη σε σύγκριση με τη γλυκόζη. Αντιθέτως, η γλυκόζη μεταφέρεται εύκολα και χρησιμοποιείται από κάθε κύτταρο του σώματός σας. Είναι επίσης η κυριότερη πηγή ενέργειας για ασκήσεις υψηλής έντασης και διάφορες διαδικασίες.
Η φρουκτόζη από σιρόπι καλαμποκιού (High Fructose Corn Syrup – HFCS), σύμφωνα με δημοσίευμα του Healthline, προάγει την ανάπτυξη όγκων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως:
Αυξάνει τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας
Η HFCS είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Σε αντίθεση με την γλυκόζη, η οποία προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης και βοηθά στη ρύθμιση της πείνας, η φρουκτόζη δεν στέλνει στο μυαλό σήματα να σταματήσει την κατανάλωση τροφής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και συσσώρευση λίπους, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή.
Προάγει την Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Η υπερβολική κατανάλωση HFCS μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του σώματος γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Το ήπαρ επεξεργάζεται τη φρουκτόζη, μετατρέποντάς την σε λίπος, το οποίο μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρδιοπάθειας
Η κατανάλωση HFCS έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η φρουκτόζη έχει δείξει ότι αυξάνει τα επιβλαβή επίπεδα λίπους και μειώνει τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL).
Συμβάλλει στην Νόσο του Λιπώδους Ήπατος
Το ήπαρ μεταβολίζει τη φρουκτόζη διαφορετικά από τη γλυκόζη, και όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, η φρουκτόζη μετατρέπεται σε λίπος, οδηγώντας σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στο ήπαρ.
Προκαλεί Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
Έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας το σώμα να συγκρατήσει αλάτι και νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια.
Προάγει τη Φλεγμονή και τη Γήρανση
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων HFCS έχει συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η φλεγμονή συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης και συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, καρκίνο και εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες.
Η μείωση ή η εξάλειψη της HFCS από τη διατροφή σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες καταστάσεις.
Πριν η ζάχαρη και η HFCS γίνουν οικονομικές και ευρέως διαθέσιμες, οι διατροφές των ανθρώπων περιλάμβαναν μόνο μικρές ποσότητες φρουκτόζης από φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ορισμένα από τα κυριότερα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν συνήθως HFCS είναι:
Ζαχαρούχα Ροφήματα
- Αναψυκτικά (σόδες)
- Χυμοί φρούτων (ιδιαίτερα αυτοί που αναγράφονται ως "χυμοί φρούτων" ή "κοκτέιλ")
- Ροφήματα ενέργειας (sports drinks)
- Παγωμένα τσάγια
- Επεξεργασμένα Σνακ
Συσκευασμένα τρόφιμα
- Μπάρες δημητριακών και σνακ
- Πρωινά αρτοσκευάσματα (όπως τα ποπ-τάρτ)
Καρυκεύματα και Σάλτσες
- Κέτσαπ
- Σάλτσες μπάρμπεκιου
- Σάλτσες σαλάτας
- Ορισμένες σάλτσες ζυμαρικών
Ζαχαρωτά και Γλυκίσματα
- Μπάρες σοκολάτας
- Ζελεδάκια
- Άλλα γλυκίσματα
Δημητριακά και Τρόφιμα
- Γλυκαντικά δημητριακά πρωινού
- Πακέτα άμεσης έτοιμης βρώμης
- Σιρόπια για τηγανίτες
Επεξεργασμένα Ψωμιά και Αρτοσκευάσματα
- Προσυσκευασμένο ψωμί
- Μπανς
- Ορισμένα μάφινς και μπέγκελ
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
- Γιαούρτια με γεύσεις
- Παγωτά και κατεψυγμένα γλυκίσματα
Κονσέρβες και Συσκευασμένα Φρούτα
- Κονσέρβες φρούτων σε σιρόπι
- Ορισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά
Η HFCS χρησιμοποιείται γιατί είναι φθηνή, γλυκιά και βοηθά στη συντήρηση των προϊόντων. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών εάν προσπαθείτε να αποφύγετε την HFCS, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε πολλές τροφές που δεν φαίνονται άμεσα υπερβολικά γλυκές.