ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διατροφή και άγχος: Τρόφιμα που βοηθούν στη διαχείριση του στρες

Διατροφή

Το άγχος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, επηρεάζοντας τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαχείρισή του είναι η διατροφή. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να το αντιμετωπίσει καλύτερα, να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) και να προάγουμε τη χαλάρωση και την πνευματική διαύγεια.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης;

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και ενεργοποιείται σε περιόδους άγχους, προετοιμάζοντας το σώμα να αντιμετωπίσει μια «απειλή». Ωστόσο, η χρόνια αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε:

- Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Συσσώρευση λίπους (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς)
- Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της κορτιζόλης και στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες.

Τροφές που βοηθούν στη διαχείριση του στρες και προάγουν τη χαλάρωση:

1.Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Συμβάλλει επίσης στη χαλάρωση των μυών και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του στρες.

Καλές πηγές μαγνησίου:
- Σπανάκι, μπρόκολο
- Αμύγδαλα, καρύδια, κολοκυθόσποροι
- Μαύρη σοκολάτα (70% κακάο και άνω)
- Κινόα, βρώμη

2. Πρωτεΐνες πλούσιες σε τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που προάγει την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της «ευτυχίας», η οποία σχετίζεται με την ηρεμία και τη βελτίωση της διάθεσης.

Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη:
- Γαλοπούλα, κοτόπουλο
- Αυγά
- Γιαούρτι, τυρί cottage
- Μπανάνες

3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσης, στη μείωση του άγχους και στην υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3:
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες)
- Λιναρόσπορος, σπόροι chia
- Καρύδια

4. Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν τη σύνθεση σεροτονίνης, βοηθώντας στη μείωση του στρες.

Καλές πηγές σύνθετων υδατανθράκων:
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Καστανό ρύζι, κινόα
- Γλυκοπατάτες

5. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου.

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά:
- Μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα)
- Πράσινο τσάι
- Ελαιόλαδο

6. Βότανα και αφεψήματα

Ορισμένα βότανα έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση του ύπνου.

Βότανα που προάγουν τη χαλάρωση:
- Χαμομήλι
- Λεβάντα
- Βαλεριάνα
- Τζίντζερ

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε περιόδους έντονου στρες

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος και να αυξήσουν την κορτιζόλη. Γι’ αυτό, καλό είναι να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να περιορίζονται σε περιόδους έντονου στρες.

- Καφεΐνη και ενεργειακά ποτά: Αυξάνουν την εγρήγορση και εντείνουν το αίσθημα άγχους.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη: Προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου, επιδεινώνοντας το άγχος.
- Αλκοόλ: Παρέχει προσωρινή χαλάρωση, αλλά τελικά επιδεινώνει την ψυχική διάθεση και επηρεάζει τον ύπνο.

Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους στην καθημερινότητα

  • Προγραμματισμός γευμάτων: Διατηρήστε σταθερά γεύματα μέσα στην ημέρα για να αποφύγετε τις απότομες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου.
  • Ενυδάτωση: Πίνετε αρκετό νερό για να υποστηρίξετε την εγκεφαλική λειτουργία και να αποφύγετε την κόπωση.
  • Ισορροπημένα γεύματα: Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη,λαχανικά, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Μείωση της καφεΐνης: Προτιμήστε βότανα και πράσινο τσάι αντί για καφέ σε περιόδους έντονου στρες.
  • Διαχείριση της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής: Αναγνωρίστε τα σημάδια και προτιμήστε υγιεινές εναλλακτικές.

Συμπέρασμα

Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του άγχους και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας.
Υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

 

Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, RD, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates (Λευκωσία)
96272030

Related