Τι είναι η διατροφική μαγιά και πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας;
Διατροφή

Η διατροφική μαγιά είναι μια ειδικά καλλιεργημένη, μη ενεργή μορφή μαγιάς που καταναλώνεται ως τρόφιμο. Σε αντίθεση με την ενεργή ζύμη που βρίσκεται στην αρτοποιία ή στη ζύμωση για την παραγωγή μπύρας, απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, οπότε δεν προκαλεί ζύμωση ούτε φουσκώνει τη ζύμη. Αντ’ αυτού, αξιοποιείται για την πλούσια, αλμυρή γεύση umami, που την καθιστά ένα εξαιρετικό καρύκευμα και μια εύκολα προσβάσιμη πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Σύγκριση της διατροφικής μαγιάς με άλλους τύπους ζύμης
Μαγιά του αρτοποιού
Η μαγιά του αρτοποιού είναι γνωστή κυρίως για το ρόλο της στην παρασκευή ψωμιού. Όταν προστίθεται στη ζύμη, ζυμώνεται για να παράγει διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας το φούσκωμα της ζύμης και αφήνοντας πίσω της μια γήινη γεύση.
Ζυθοποιική μαγιά
Η ζυθοποιική μαγιά αποτελεί βασικό συστατικό στην παραγωγή μπύρας. Κατά τη ζύμωση, μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, δίνοντας στην μπύρα τη χαρακτηριστική της σφρίζουσα υφή και γεύση.
Μία κουταλιά της σούπας εμπλουτισμένη διατροφικής μαγιάς περιέχει:
● Θερμίδες: 30 kcal
● Πρωτεΐνη: 4,5 γρ.
● Λίπος: 0 γρ.
● Υδατάνθρακες: 3 γρ.
● Ζάχαρη: 0 γρ.
● Φυτικές ίνες: 6% (Σ.Η.Π)
● Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη B2): 369% (Σ.Η.Π)
● Νιασίνη (Βιταμίνη B3): 164% (Σ.Η.Π)
● Βιταμίνη B6: 318% (Σ.Η.Π)
● Φολικό οξύ (Βιταμίνη B9): 89% (Σ.Η.Π)
● Βιταμίνη B12: 470% (Σ.Η.Π)
● Σίδηρος: 3% (Σ.Η.Π)
Σ.Η.Π :Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Διατροφικά οφέλη
● Πρωτεΐνη:
Η διατροφική μαγιά αποτελεί αξιόπιστη πηγή υψηλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης, με πάνω από το μισό των θερμίδων της να προέρχονται από πρωτεΐνη. Γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιείται σε vegan συνταγές που στοχεύουν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης.
● Βιταμίνες Β:
Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη (B1), η ριβοφλαβίνη (B2), η νιασίνη (B3), καθώς και οι βιταμίνες B6 και B12. Αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη συνολική λειτουργία των κυττάρων.
● Ιχνοστοιχεία:
Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγγάνιο και το μολυβδαίνιο, που συμμετέχουν στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς να την εντάξετε στην διατροφή σας:
Η διατροφική μαγιά χρησιμοποιείται κυρίως σαν καρύκευμα ή για πασπάλισμα, παρά ως βασικό συστατικό μιας συνταγής.
Μερικοί τρόποι χρήσης:
● Ως καρύκευμα: Πασπαλίστε πάνω σε ποπ κορν, ζυμαρικά, σαλάτες ή μαγειρευτά πιάτα.
Για ενίσχυση γεύσης: Προσθέστε σε σούπες ή στο στιφάδο για να ενισχύσετε την umami γεύση.
● Εναλλακτική vegan τυριού:
Χρησιμοποιήστε την για να δώσετε μια αλμυρή, «τυρώδης» γεύση σε vegan πιάτα.
● Ως πηκτική ουσία:
Ενσωματώστε την σε σούπες και σάλτσες για βελτίωση της υφής.
● Ως υποκατάστατο της παρμεζάνας σε:
- Πουρέ πατάτας
- Ποπ κορν
- Ψητά λαχανικά
- Scramble από τόφου
- Ζυμαρικά
- Ψητές ή καβουρδισμένες πατάτες
- Vegan μακαρόνια με «τυρί»
- Σούπες
- Vegan σάλτσα τυριού
- Πουρές κουνουπιδιού με σκόρδο
Είναι ασφαλής η κατανάλωσή της;
Η διατροφική μαγιά θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά συνιστάται προσοχή σε άτομα με ευαισθησίες στη ζύμη ή ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας, καθώς η περιεκτικότητα τους σε πουρίνες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη εντερική νόσο (IBD) ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) θα πρέπει να παρακολουθούν για πιθανή αντίδρασή καθώς τα προϊόντα ζύμης μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Επίσης, λόγω της πιθανής αλληλεπίδρασης με ορισμένα φάρμακα, όπως οι αναστολείς MAO (αντικαταθλιπτικά φάρμακα), είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Όπως και με κάθε τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η ισορροπία είναι το κλειδί για την αποφυγή οποιοδήποτε ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT LIMASSOL
25344567