ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αγκαλιάστε το παιδί σας ακόμα και όταν συμπεριφέρεται άσχημα

Ψυχολογία

Στην πραγματικότητα τους βοηθάτε να ηρεμήσουν για να σας ακούσουν καλύτερα.

Από μια απλή αγκαλιά το παιδί σας μπορεί να βιώσει αυτά τα μηνύματα από εσάς:

Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αγκαλιάσουμε το παιδί μας όταν συμπεριφέρονται άσχημα και ξεφεύγουν. Υπάρχει αυτός ο φόβος της ενίσχυσης της συμπεριφοράς τους, και έτσι πολλοί απο εμάς θεωρούμε πως όταν τιμωρούμε, αφαιρούμε παιχνίδια, αγνοούμε τη συμπεριφορά και απαντάμε με θυμό έιναι η καλύτερη λύση για να επιβληθούμε στο «πρόβλημα».

Σκεφτείτε, όμως, τον εαυτό σας σε μια στιγμή που είχατε μια δύσκολη μέρα, φωνάξατε και πληγώσατε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο για κάτι ασήμαντο και το μόνο που νιώθατε ήταν ότι χρειαζόσασταν πραγματικά να διώξετε το άγχος και την πίεση μέσα σας ήταν μια αγκαλιά ή κάποια παρηγοριά.

Όταν βρισκόμαστε σε μια έντονη στιγμή ή νιώθουμε ένα κύμα συναισθημάτων, καθιστά την κατάστασή μας πολύ πιο δύσκολη για να σκεφτόμαστε σωστά. Όταν εξετάζουμε τα παιδιά μας και πώς αναπτύσσουν το μέρος που κάνει μεγάλο μέρος του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων τους, τότε είναι λογικό ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να εκφραστούν ήρεμα όταν βρίσκονται υπό πίεση.

Ως ενήλικες, έχουμε λεκτικές δεξιότητες και έναν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο για να μας βοηθήσει να εκφράζουμε τις ανάγκες μας με ήρεμο τρόπο. Οπότε εδώ είναι όπου οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενισχύσουν την θετική αντιμετώπιση για να διαχειρίζονται τα συναισθήματα πιο αποτελεσματικά.

Όταν προσφέρετε μια αγκαλιά ή λεκτική διαβεβαίωση για να ηρεμήσετε το παιδί σας, δεν ενισχύετε αυτόματα τη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα τους βοηθάτε να ηρεμήσουν για να σας ακούσουν καλύτερα.

Από μια απλή αγκαλιά το παιδί σας μπορεί να καταλάβει πως:

«Σημαίνεις τα πάντα για μένα.»
«Σε αγαπώ ό,τι κι αν συμβεί.»
«Βλέπω ότι ακόμα μαθαίνεις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω.»
«Δεν είσαι μόνος/μόνη σου σε αυτό.»
«Βλέπω πόσο δύσκολο είναι αυτό για σένα αυτή την στιγμή.»
«Αποδέχομαι τα συναισθήματά σου.»
«Τα συναισθήματά σου δεν σε καθορίζουν.»
«Δεν σε καθορίζουν τα λάθη σου.»
«Μπορείς να βασίζεσαι σε μένα.»

Όταν δείχνετε ότι δεν είναι «κακό» παιδί ακόμα και όταν συμπεριφέρεται άσχημα, η καταγραφή που υπάρχει στο μυαλό του αλλάζει. Γίνεται πιο ικανό να ηρεμήσει βλέποντας τους γονείς του πως είναι έτοιμοι να συνδεθούν με εκείνο και να το βοηθήσουν αλλά και να το σεβαστούν.

Και ως γονείς, γινόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να τους βοηθήσουμε να μάθουν νέους τρόπους συμπεριφοράς, επειδή βρίσκονται σε μια ήρεμη και συνδεδεμένη κατάσταση που τους βοηθά να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που τους δίνουμε. Επίσης, όταν συνδεόμαστε με τα παιδιά μας, μας σέβονται περισσότερο και θέλουν να τα πάνε καλά.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στην ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν για δεκαετίες η αρχή σχετικά με το πώς να σταματήσουμε την «κακή» συμπεριφορά είναι η τιμωρία. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί να έχουμε επίγνωση του πώς η συμπεριφορά μας μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή ενός μικρού παιδιού.

 

 

Πηγή:mother.ly

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου